A-kasser giver den mest basale sikkerhed i forhold til arbejdsløshed. Mange tænker at de aldrig får behov for en, og flere er sikkert en smule afskrækkede af tanken om først at ville kunne få udbetalt dagpenge efter et års medlemskab. Sådan er de helt gængse regler dog, og derfor er det noget man er nødt til at tage stilling til mens det stadig går godt – ingen håber selvfølgelig på at blive arbejdsløse, men skulle det ske, så er dagpenge trods alt en noget mere behagelig tanke en kontanthjælp. Og der er jo ingen grund til at vælge den dyreste løsning, hvis man blot ønsker en helt grundlæggende dækning.
Én ting bør man også få helt på det rene: der er frit valg blandt samtlige arbejdsløshedskasser. Kolleger og arbejdsgivere der påstår det modsatte tager helt fejl. Det er dermed ikke sagt at der ikke er nogen, som der passer bedre til dig, alt efter hvad det er du arbejder med, men i sidste ende er valget helt dit eget. Argumentet med overenskomst holder desuden heller ikke – det er nemlig fagforeningerne, der tager sig af dette.
Dette bør du kigge efter når du vælger a-kasse
Lad det være sagt med det samme – de fleste a-kasser ligger i et prisleje, der minder meget om hinanden. Når man hører om store besparelser ved for eksempel at skifte til en gul arbejdsløshedskasse, er det oftest fordi man skifter fagforening også, og her kan der i mange tilfælde være utroligt store summer penge at hente. At det samme sjældent gør sig gældende for kasserne skyldes at de alle skal følge det samme overordnede regelsæt, og der derfor ikke er så stor forskel på den basale ydelse. Alligevel er der naturligvis ting, man kan holde øje med og sammenligne blandt de forskellige.
Selvom besparelserne måske ikke er store, kan der stadig være en økonomisk vinding. Maksimalt set snakker vi måske mellem 50-100 kr. på månedsbasis, og det kan sagtens være nok til at ville skifte i nogen tilfælde. Ellers kan du kigge på hvor gode de forskellige er til at hjælpe dig videre i arbejde ved hjælp af ledighedsprocenten – er der nogen, der giver dig en personlig rådgiver under hele forløbet, eller afholder de gruppemøder? Og gør de måske ikke selv noget aktivt overhovedet, men henviser blot til jobcenteret? Mulighederne er mange, men som tommelfingerregel er det oftest de gule, uafhængige arbejdsløshedskasser der er billigst, men dette hænger på ingen måde sammen med ledighedsprocenterne.
Din a-kasse skal være din sikkerhed
Det bedste du kan gøre når du vælger en arbejdsløshedskasse er at fokusere på din egen tryghed og sikkerhed. Der er ingen rigtige eller forkerte valg, så længe du bare føler at det passer til dine behov, og derfor står det dig frit for at vælge lige hvad du vil, uanset om du er lønmodtager, selvstændig eller begge dele. Kig på fysisk beliggenhed, sammenlign priser og undersøg om der tilbydes ekstra forsikringer – så kan det være at det hele pludselig giver sig selv. Få mere information her på Scoop.
Skriv et svar